Základ diety je nenadýmavá, lehce stravitelná, pestrá, chutná strava.

 Při technologické úpravě pokrmů pro dietu používáme vaření, dušení, pečení, zapékání ve vodní lázni. Strava by měla být připravena doměkka, bez nestravitelných zbytků a bez tvrdých kůrek.. Pokrmy opékáme na sucho na  nepřilnavém povrchu (teflon), během pečení často podléváme a poléváme. Zahušťujeme moukou opraženou na sucho a povařenou s tekutinou (voda, vývar). Mírně solíme, nepřeslazujeme a nepřekyselujeme

Nepoužíváme ostrá koření, nadýmavé potraviny (zelí, kapusta, luštěniny), majonézu, tatarskou omáčku, hořčici, cibuli, česnek, ořechy, kokos, mák

Výběr potravin

Maso

·  Maso libové - hovězí, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík.

·  Ryby - sladkovodní i mořské

·  Uzeniny - libová šunka, libové dietní párky, šunkový salám, debrecínská pečeně

Mléko a mléčné výrobky

·  Můžeme podávat jako samostatný pokrm

·  Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky -  podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko ,

·  Acidofilní mléko, jogurty

·  Termix, pribináček, lakrumáček, tvaroh měkký i tvrdý,  plnotučný,  polotučný

·  Sýry - tvrdé, strouhané nebo celé plátky, měkké a čerstvé sýry (Lučina, Cottage, Žervé)

Vejce

·  V lehce stravitelné úpravě, můžeme i vejce připravené natvrdo, vejce použít do  polévek, nákypů

Tuky

·  Čerstvé máslo, rostlinné tuky, jednodruhové rostlinné oleje do hotového jídla

Příkrmy

·   brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, knedlík jemný houskový a jemný bramborový, noky, halušky, kuskus, bulgur

Ovoce

·  Bez tuhých slupek a zrníček

·  Banány, pomeranče, mandarinky, ananas - kompot, grep, citrón, jablka, meruňky, broskve, nektarinky, hrozny - šťáva, třešně, višně, švestky, ryngle, kiwi, jahody, meloun

Zelenina

·  Mrkev, celer, petržel, černý kořen, pastiňák, špenát, zelená fazolka, hrášek, hlávkový salát, čínské zelí, květák, brokolice, červená řepa, rajčata, rajčatový protlak, rajčatová šťáva, pór v malém množství, kedlubna,  cuketa, dýně, lilek, patison,

Koření

·  Drcený kmín, vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření, cibule, vývar z hub,malé množství sladké papriky, mletá skořice, vegeta ( bez glutamanu sodného), strouhaný perník, majoránka, natě ( kopr, pažitka, petrželka, saturejka, máta, nať celeru)

·  Kyselíme menším množstvím octa, citrónovou šťávou

Pečivo

·  rohlíky, housky, veka, vánočka, mazanec, starší bílý chléb, dětské piškoty, suchary, loupáčky bez máku, bílý toustový chléb