Šéfkuchař Král zahájil svou "misi" v UHN
Šéfkuchař nejvýše položené restaurace v České republice, dlouholetý kapitán národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, účinkující v reality show kuchyňská pohotovost. A dříve také šéfkuchař Pražského hradu a prezidenta ČR. To je jen částečný výčet působení předního českého šéfkuchaře Jiřího Krále. Teď do něj přibyla také Uherskohradišťská nemocnice.
Ve středu 5. srpna Jiří Král poprvé dohlížel na přípravu jídel v kuchyni UHN. Jde o první "předkolo" jeho působení na půdě nemocnice. Naplno zahájí v září a poté přijede vždy začátkem nového ročního období (prosinec, březen, červen), aby se zaměřil na sezónní potraviny a jídla. "Budu pomáhat kuchařům v nemocnici sestavovat menu, dohlédnu na vaření i na to, jak mají jídla vypadat na talíři a jak jsou servírována," uvedl Jiří Král. Jeho působení v nemocniční kuchyni pocítí pacienti i zaměstnanci UHN.
Nápad oslovit v rámci projektu Rok výživy renomovaného šéfkuchaře vzešel od člena představenstva nemocnice ing. Vlastimila Vajdáka. "Přemýšleli jsme, jakým způsobem oživit a vylepšit stravování v nemocnici, které považujeme za velmi důležité. A napadlo nás přivézt do nemocniční kuchyně renomovaného kuchaře, aby nám pomohl zlepšit kvalitu podávaných jídel. Dostali jsme tip na šéfkuchaře Jiřího Krále. Při jedné z našich cest do Prahy jsme navštívili restauraci Aureole a přednesli jsme mu tento „šílený“ nápad. On k naší velké radosti nezaváhal a souhlasil," konstatoval Vlastimil Vajdák.
"Moc se u nás nevidí, že by vedení nemocnice chtělo udělat něco nadčasového, moderního. Beru to jako výzvu. Nejíte jenom doma nebo v restauraci, ale dostanete se i do nemocnice. A tam vás většinou nečeká nic moc hezkého, tak aspoň to jídlo by vám mohlo zvednout náladu," vysvětlil Jiří Král, proč se rozhodl nabídku přijmout.
Poprvé teď v nemocnici Jiří Král dohlížel například na přípravu kuřecího stehna s červeným zelím a noky, srbské žebírko nebo filet z norského lososa. K tomu také na přípravu dietního a dia jídla. Pokrmy vznikají ve stejné režii jako obvykle, náklady se nezvýší.