Nadstandardní strava na všech odděleních
Uherskohradišťská nemocnice rozšiřuje od 1. května nabídku nadstandardní stravy pro pacienty nebo jejich doprovod na všechna oddělení. Pacienti, kterým to zdravotní stav umožní, si budou moci vybrat ze speciálního jídelního lístku.
Nadstandardní stravu nemocnice zavedla v listopadu loňského roku zkušebně pouze na třech odděleních. "Počet objednávek není nijak závratný, ale postupně se zvyšuje. Největší zájem o nadstandardní stravu je na porodnicko gynekologickém oddělení," uvedla vedoucí nutriční terapeutka UHN Jolana Vávrů.
V nabídce nadstandardní stravy je za 150 korun za den (250 korun doprovod) pět druhů snídaní plus výběr nápojů a ovoce, pět druhů předkrmů nebo polévek, pět druhů obědů, moučníků a také večeří. Pacienti si mohou vybrat k obědu například filet norského lososa pečeného s bazalkovou krustou, restovanou cuketu a mačkaným bramborem nebo stehno kachny konfitované v kmínovém sádle s červeným zelím a knedlíkem. Z moučníků potom třeba cukrový banán ve vanilkovém krému, lehkou tvarohovou pěnu s malinovým želé nebo salát z čerstvého ovoce s limetovým dresinkem. Z nabídky večeře je možné si vybrat například šafránové těstoviny s listovým špenátem a grilovaným kuřecím prsíčkem nebo krůtí závitek s glazurovanou brokolicí, mačkaným bramborem a rokfórovou omáčkou. S výběrem jídel i jejich recepturami pomáhal kuchařům Uherskohradišťské nemocnice šéfkuchař Jiří Král z pražské restaurace Aureole.
Pacienti, kterým to zdravotní stav dovolí, mohou tuto službu navíc zaplatit hotově nebo platební kartou.