Kuchyně Uherskohradišťské nemocnice prošla modernizací za padesát milionů korun
Nově zrekonstruovanou nemocniční kuchyni zprovoznila dnes Uherskohradišťská nemocnice, která se letos v létě pustila do modernizace svého stravovacího provozu, a to jak po stránce stavební, tak i technologické. Budova, v níž kuchyňský provoz i zaměstnanecká jídelna v nemocničním areálu sídlí, byla zprovozněna jako novostavba před dvěma desítkami let, k rekonstrukci tak bylo nutné přistoupit opravdu komplexně.
Stavební úpravy za více než 28 milionů korun financoval Zlínský kraj, do nového vybavení kuchyně investovala nemocnice bezmála 22 milionů korun z vlastních zdrojů.
„Součástí naší každodenní práce je zabezpečit stravování našich pacientů i zaměstnanců. Objekt naší kuchyně byl postaven před dvaceti lety a za tu dobu už dispoziční řešení kuchyňského provozu neodpovídalo současným požadavkům na gastronomická zařízení,“ konstatoval Petr Sládek, ředitel Uherskohradišťské nemocnice. Nutná byla podle jeho slov téměř kompletní výměna technologického vybavení, tedy varné technologie, chladících či mrazících boxů či myček nádobí. „To vše bylo za dvě desítky let nepřetržitého provozu na konci své životnosti, nevyhovující byla i vzduchotechnika. Každý rok jsme tak museli řešit narůstající počty závad, opravy neúměrně zatěžovaly náš rozpočet,“ doplnil.
Rekonstrukci kuchyně naplánovala Uherskohradišťská nemocnice do letních měsíců, kdy obvykle běží prázdninový provoz a počty hospitalizovaných pacientů i zaměstnanců ve službě jsou nižší. „Letošní rok vinou pandemie koronaviru zcela vybočil z běžných kolejí, o to více jsem rád, že se nám práce na modernizaci stravovacího provozu povedlo dotáhnout do úspěšného konce. Rád bych poděkoval všem, kdo se na tomto projektu podíleli, a také všem naším strávníkům za trpělivost v období, kdy jsme pro ně museli zajišťovat náhradní stravu,“ podotkl Petr Sládek s tím, že poděkování patří i zaměstnancům stravovacího provozu, kteří toto období úspěšně zvládli. „Náš velký dík náleží také Střední škole průmyslové, hotelové a zdravotnické v Uherském Hradišti, která nám umožnila využít po dobu odstávky našeho vlastního stravovacího provozu školní kuchyňský provoz,“ připomněl ředitel.
V kuchyni Uherskohradišťské nemocnice se v běžném provozu denně připraví až 1300 porcí obědů přibližně půl na půl pro pacienty a zaměstnance. Kuchyně chystá standardně v rámci přípravy obědů každý den 6 různých jídel podle diet pacientů a také pro provoz jídelny, kde se stravují zdravotníci a další nemocniční personál. Vedle toho stravovací provoz zajišťuje i výrobky studené kuchyně a cukrářské výrobky nejen pro dva nemocniční bufety, ale i pro externí zákazníky, jejichž zájem o cateringové služby rok od roku roste. „Věřím, že nové vybavení a prostory zmodernizované kuchyně pomohou našemu personálu i nadále odvádět skvělou práci, a především že naši strávníci z řad pacientů, zaměstnanců a dalších zájemců o naše jídla a cukrářské výrobky budou ještě více spokojeni, než tomu bylo doposud,“ popřál ke spuštění modernizované kuchyně Petr Sládek.